Συγγνώμη από τους εβραίους που διώχθηκαν από την Πολωνία κατά τη διάρκεια της αντισημιτικής εκστρατείας του 1968 ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

Επισημαίνοντας ότι «η σημερινή ελεύθερη και ανεξάρτητη Πολωνία δεν φέρει ευθύνη», ο Αντρέι Ντούντα απευθύνθηκε προς τους εβραίους που εξαναγκάσθηκαν σε εξορία και στις οικογένειές τους: «Συγχωρείστε, παρακαλώ, συγχωρείστε τη Δημοκρατία, του Πολωνούς, την τότε Πολωνία».

Η δήλωσή του γίνεται στο απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Πολωνίας με το Ισραήλ, μετά την ψήφιση του νόμου που ποινικοποιεί κάθε αναφορά σε πολωνική ευθύνη και συμμετοχή στο Ολοκαύτωμα.

Μεταξύ 1968 και 1972, περίπου 13.000 Πολωνοί εβραίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, κυρίως στο Ισραήλ, λόγω της λεγόμενης «αντισιωνιστικής» καμπάνιας, η οποία ακολούθησε τον πόλεμο των Έξι Ημερών στη Μέση Ανατολή και την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Σοβιετικής Ένωσης - Ισραήλ.

Την Πολωνία κυβερνούσε τότε μονοκομματικά το Πολωνικό Ενωμένο Κόμμα Εργαζομένων, το οποίο αποτελούσε «δορυφόρο» του ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης.

naftemporiki.grnk-widget